A jednak magazynują

powierzchnie magazynowe

Powierzchnie magazynowe bardzo pożądane

W ostatnich miesiącach 2018 roku sporo się mówiło i pisało o sytuacji dostaw artykułów konsumpcyjnych na wyspę w przypadku źle przygotowanego brexitu. Trudno zresztą mówić w tym przypadku o możliwości „dobrego” przygotowania się. Od 1992 roku Wielka Brytania korzysta z wszelkich ułatwień wolnego handlu z kontynentem. Brak jest miejsc, urządzeń, jakiejkolwiek infrastruktury umożliwiającej uruchomienie procedur kontrolnych dla transportów, przede wszystkim żywności. Widmo gigantycznego zakorkowania dróg na wjeździe/wyjeździe do tunelu, portów to w konsekwencji puste półki w sklepach czy dystrybutory na stacjach paliw. W szpitalach może zabraknąć leków.
Rząd brytyjski odciął się od przypisywanych mu zamiarów gromadzenia żywności. Sugestia, by to firmy same robiły zapasy, została z kolei wyśmiana przez przedstawiciela sieci dużych supermarketów z uwagi na to, że „W brytyjskim łańcuchu dostaw żywności absolutnie nie ma miejsca na magazynowanie dodatkowych zapasów” (BBC).

Jednak słowo „dodatkowych” wydaje się tu kluczowe, gdyż zapasy zostały zgromadzone. Zajęli się tym detaliści i producenci żywności. Dostępne powierznie magazynowe pękają w szwach. Dwie największe brytyjskie firmy dostarczające żywność do szpitali i domów opieki,  Apetito i Bidfood informują o zgromadzeniu zapasów, które powinny jednak wystarczyć na maksimum 6 tygodni. Jedzenie we własnym zakresie chomikują także zwykli Brytyjczycy, którzy chcą zabezpieczyć się na wypadek twardego brexitu.

Trudno przewidzieć, po jakim czasie sytuacja się unormuje na tyle, by przywrócić wymaganą regularność dostaw. Trzeba bowiem zdawać sobie sprawę, jakie ilości transportów wchodzą w grę. Na przykład, w samym tylko okresie przedświątecznym przez Dover przyjeżdżało 130 ciężarówek hiszpańskich cytrusów dziennie! Według szacunków British Retail Consortium, z UE na brytyjski rynek trafia ok. 500 tys. ton żywności dziennie.

W tej dość niepewnej sytuacji bezsprzecznie pozytywnym jest fakt, że co najmniej jedna branża na pewno zyska – branża magazynowa, a szczególnie powierzchnie magazynowe przystosowane do przechowalnictwa żywności. Ich właściciele mają już rezerwacje na najbliższe pół roku.

 

Źródło: Wiadomości Handlowe, Newsweek

Photo by Jaime Casap on Unsplash

Podobny artykuł: Rośnie popyt na magazyny

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *